شبانه روزی حتی جمعه ها و ایام تعطیل رسمی

هر آنچه باید درباره کم خونی مگالوبلاستیک بدانید

کم خونی یکی از شایع ترین عارضه های خونی در میان افراد در کل جهان می باشد. یکی از انواع کم خونی نوع مگالوبلاستیک آن می باشد که به دلیل کمبود ویتامین B12  و یا فولات در بدن ایجاد می شود. در این کم خونی تعداد گلبولهای قرمز خون کمتر از حد معمولی می باشد. کم خونی مگالوبلاستیک زمانی فرد را درگیر می کند که گلبول های قرمز به  درستی تولید نشوند. این سلول ها هم نابالغ هستند و هم بزرگ هستند به همین دلیل نمی توانند از مغز استخوان خارج شوند در نتیجه وارد جریان خون نشده و اکسیژن تحویل نمی دهند. کم خونی انواع مختلفی دارد و این نوع کم خونی با گلبول های قرمز که بزرگتر از حد طبیعی می باشند و به تعداد کافی وجود ندارند مشخص می شوند. اگر شما هم می خواهید درباره کم خونی مگالوبلاستیک اطلاعاتی کسب کنید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

کم خونی مگالوبلاستیک چیست ؟

کم خونی با کاهش میزان هموگلوبین در خون مشخص می شود. علت کم خونی می تواند به دلیل کاهش تعداد گلبول های قرمز یا کاهش میزان هموگلوبین در هر گلبول قرمز باشد. افرادی که دچار کم خونی هستند به دلیل اینکه اکسیژن کمتری در خون خود دارند بیشتر از باقی افراد دچار خستگی و تنگی نفس می شوند. کم خونی مگالوبلاستیک به دلیل کمبود ویتامین B12  و فولات در بدن اتفاق می افتد.

فولات برای رشد گلبول های قرمز سالم ضروری می باشد و در مواد غذایی بسیاری مانند جگر ، گوشت گاو ، اسفناج و کلم بروکلی یافت می شوند. به لحاظ تکنیکی اسیدفولیک فرم مصنوعی فولات می باشد. البته اسیدفولیک را در غلات و غذاهای غنی شده می توان یافت.

سبک تغذیه می تواند یک عامل مهم برای دریافت فولات باشد.هم چنین در افرادی که به مصرف الکل اعتیاد دارند ریسک کمبود فولات در آن ها بالا می باشد. به دلیل اینکه الکل توانایی بدن در جذب اسید فولیک را مختل می کند. زنان باردار اغلب با کمبود فولات مواجه می شوند به همین جهت توصیه می شود قبل از بارداری اقدام به مصرف داروهای اسیدفولیک کنید.

ویتامین B12 به طور طبیعی در مواد غذایی مانند گوشت ، ماهی، تخم مرغ و شیر موجود می باشند. برخی از افراد به اندازه کافی از منابع غذایی  ویتامین B12 دریافت نمی کنند و به همین جهت دچار کم خونی مگالوبلاستیک می شوند. به کم خونی مگالوبلاستیک کم خونی پریشنز نیز گفته می شود. دلیل جذب نشدن این ویتامین در بدن به کمبود پروتئینی به نام فاکتور داخلی درمعده می باشد. هنگامی که فاکتور داخلی در معده به اندازه کافی تولید نشود ویتامین B12 به اندازه کافی در خون جذب نمی شود و کم خونی مگالوبلاستیک ایجاد می شود.

علائم کم خونی مگالوبلاستیک

کم خونی مگالوبلاستیک عموما با خستگی شایع خود را نشان می دهد. رایج ترین علائم این نوع کم خونی به شرح زیر می باشد:

  • تنگی نفس
  • تورم زبان
  • رنگ پریدگی پوست
  • ضعف های عضلانی
  • ضربان قلب بالا
  • بی حسی در اندام ها
  • کاهش اشتها
  • کاهش وزن
  • اسهال
  • حالت تهوع
  • زبان صاف و بدون پرز
  • گزگز و سوزن شدن دست ها و پاها

علت کم خونی مگالوبلاستیک

همانگونه که در بخش های پیشین به آن اشاره شد علت شایع کم خونی مگالوبلاستیک کمبود ویتامین B12  و فولات می باشد. این  دو ماده برای تولید گلبول های قرمز به طور طبیعی و سالم ضروری می باشند اما وقتی  به اندازه کافی از آن ها در خون دریافت نشود سبب ناهنجاری در آرایش گلبول های قرمز خون می شوند. این امر می توان در تقسیم سلول ها اختلال ایجاد کند و سبب شود سایزی بزرگتر از حد طبیعی داشته باشند.

درمان کم خونی مگالوبلاستیک

تشخیص کم خونی مگالوبلاستیک در بهترین آزمایشگاه غرب تهران به راحتی و دقت صورت می پذیرد. پس از تشخیص لازم است به پزشک مراجعه کرده تا داروهای لازم را دریافت کنید. درمان هایی که برای کم خونی مگالوبلاسیتک در نظر گرفته می شود عموما به شکل دارویی و به شرح زیر می باشد:

فولیک اسید

قرص فولیک اسید به شکل خوراکی و با دوز 1 میلی گرم و 5 میلی گرم در داروخانه ها موجود می باشد. طبق منابع بیماران دارای کم خونی مگالوبلاستیک بایستی به مدت ۳ ماه (روزانه )قرص اسید فولیک5 میلی گرم را مصرف کنند.

ویتامین B12

 عموما باید یک هفته این ویتامین به صورت تزریقی وارد بدن شود و پس از به مدت دو ماه به صورت هفتگی تزریق شود. در بسیاری افراد باید کوبالامین به صورت ماهانه تزریق شود.

توجه داشته باشید که داروها باید تحت نظر پزشک تزریق شوند  و به هیچ عنوان خودسرانه اقدام به تزریق مصرف داروهای نام برده نکنید.

در زمان های گذشته این نوع کم خونی به سختی درمان می شد اما امروزه افرادی که به کم خونی مگالوبلاستیک مبتلا هستند با داروهای تجویزی بیماری شان کنترل می شود. در صورتی که مشخص شده است این بیماری در شما وجود دارد حتما به پزشک مراجعه کرده و اقدام به درمان کنید تا دچار بیماری های بیشتر در راستای کمبود ویتامین  B12نشوید .

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه