شبانه روزی حتی جمعه ها و ایام تعطیل رسمی

تشخیص تخمدان پلی کیستیک با آزمایش خون

تخمدان پلی کیستیک و به اصطلاح عمومی تنبلی تخمدان یکی از بیماری های این روزها می باشد که بسیاری از بانوان را درگیر خود کرده است.تشخیص تخمدان پلی کیستیک با آزمایش خون در بهترین آزمایشگاه غرب تهران میسر می باشد و یکی از راه های تشخیص این سندروم است . تخمدان پلی کیستیک یک عارضه ناشی از اختلالات هورمونی می باشد که این روزها به دلیل سبک غلط زندگی و بسیاری دلایل دیگر مهمان ناخوانده بسیاری از بانوان شده است. سطح بالای هورمون آندروژن و مقاومت به انسولین در افرادی که دچار تخمدان پلی کیسیتک هستند سبب بروز بسیاری عوارض ناراحت کننده از جمله چاقی شکمی در بانوان می شود. این بیماری طیف وسیعی از زندگی بانوانی که دچار آن هستند را دربرمی گیرد و ممکن است از سنین نوجوانی تا یائسگی با آن ها همراه باشد و باعث بروز بیماری های زیادی از جمله فشارخون بالا ، دیابت و بیماری های قلبی شود. هم چنین ناباروری یکی دیگر از عوارض این بیماری می باشد. بنابراین تشخیص تخمدان پلی کیستیک با آزمایش خون اولین گام درمان این بیماری می باشد چرا که اولین مرحله از هر بیماری شناخت آن بیماری می باشد.

سندروم تخمدان پلی کیستیک چیست ؟

سندروم تخمدان پلی کیستیک با رشد بی رویه فولیکول هایی همراه می باشد که هرگز به بلوغ نرسیده اند و به تخمک تبدیل نشده اند. سطح تخمدان را سراسر فولیکول ها می گیرند و این فولیکول ها در افراد سالم پس از تبدیل شدن به تخمک یا رسیدن به بلوغ آزاد می شوند اما در افرادی که دچار تنبلی تخمدان هستند این فولیکول ها به کیست های ریزی که حاوی کیسه های مایع هستند تبدیل می شوند. امروزه حدود نیمی از زنانی که دچار ناباروری شده اند دچار این سندروم در درجات مختلف می باشند. تخمدان پلی کیستیک می تواند دختران را از سن 11 سالگی تا سن یائسگی همراه کند و عوارض ناخواسته و نابجایی چه از لحاظ روحی و از چه از جنبه جسمی برای آن ها پدید بیاورد.

تشخیص تخمدان پلی کیستیک با آزمایش خون به سادگی قابل انجام می باشد اما قبل از انجام آزمایش خون هم با علائم زیر می توان به وجود این سندروم در بانوان پی برد:

  • موهای زائد در زیر چانه و سینه ها
  • رشد بیش از حد سینه ها
  • سندروم متابولیک
  • پریودهای نامنظم و حتی قطع قاعدگی

در تشخیص تخمدان پلی کیستیک با آزمایش خون با دو علامت عمومی مواجه هستیم که به شرح زیر است:

  • سطح بالای آندروژن
  • دو برابر بودن (یا بیشتر از دو برابر) نسبت LH به FSH

تخمدان پلی کیستیک با عدم تخمک گذاری همراه بوده و در برخی بانوان سبب قطع قاعدگی می گردد. اما این علامت در تمامی بانوان مبتلا به تنبلی تخمدان مشاهده نمی شود بسیاری از کیس های تخمدان پلی کیستیک دارای پریودهای ماهانه می باشند اما نمایه سونوگرافی و نتایج آزمایش خون آن ها اثبات می کند که دارای تخمدان پلی کیستیک می باشند.

علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)

سندروم تخمدان پلی کیستیک علامت و نشانه های بالینی و آزمایشگاهی بسیاری دارد به همین جهت تشخیص تخمدان پلی کیستیک با آزمایش خون یکی از قدم های اولیه در شناخت و درمان این بیماری می باشد با این وجود به برخی از علائم و نشانه های این بیماری در زیر اشاره می کنیم:

  • مقاومت به انسولین ( انسولین خون در افراد مبتلا به تخمدان پلی کیستیک بالاتر از حد نرمال می باشد)
  • تغییرات خلق وخو
  • خستگی زیاد
  • کاهش انرژی
  • افسردگی
  • خون ریزی های کم پریودی
  • قطع قاعدگی یا آمنوره
  • رشد دوباره موهای زائد حتی پس از نابودی آن ها
  • ریزش موی بسیار
  • آکنه های کیستی
  • سطح بالای AMH
  • سطح بالای کلسترول خون

توجه داشته باشید که چاقی بیش از حد به خصوص در ناحیه دور کمر و شکم می تواند یکی از ریسک فاکتورهای این بیماری به حساب آید. به طوریکه بیشترین علائم در افرادی دیده می شود که شاخص توده بدنی آن ها بالاتر از حد طبیعی می باشد. به همین جهت اولین گام در افرادی که دارای چاقی شکمی هستند کاهش وزن و کاهش مصرف چربی می باشد.

آزمایشات هورمونی برای تشخیص تخمدان پلی کیستیک با آزمایش خون

پزشکان برای تشخیص تخمدان پلی کیستیک با آزمایش خون ممکن است فاکتورهای بسیاری را بررسی کنند که ما در این بخش به بررسی رایج ترین آزمایشات هورمونی در تشخیص تخمدان پلی کیستیک با آزمایش خون می پردازیم:

آزمایش FSH

این هورمون تحریک کننده فولیکول ها برای باروری و عملکرد تخمدان ها می باشد. سطح این هورمون در افراد مبتلا به تخمدان پلی کیستیک کاهش می یابد و ممکن است حتی کمتر از حد نرمال باشد.

آزمایش LH

این هورمون عملکرد غده هیپوفیز را ارزیابی می کند. سطح این هورمون در افراد مبتلا به تخمدان پلی کیستیک بسیار بالاتر از حد معمول می باشد. در برخی افراد حتی به عدد 50 هم می رسد.

تستوسترون

این هورمون مردانه در زنانی که به تخمدان پلی کیستیک مبتلا هستند بیش از حد طبیعی می باشد.

آزمایش استروژن

سطح غیرطبیعی این هورمون می تواند نشان دهنده اختلالات هورمونی و ناباروری باشد. در برخی بانوان مبتلا به پلی کیسیتک ممکن است این هورومون دارای مقدار طبیعی یا بالاتر باشد.

آزمایش SBGH

در افراد مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک سطح این هورمون کمتر از میزان طبیعی می باشد.

آنتی مولرین هورمون

این هورمون برای بررسی عملکرد تخمدان و کیفیت فولیکول ها می باشد. برخی منابع از آن به عنوان ذخیره تخمدان یاد می کنند که در افراد مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک سطح این هورمون بسیار بالاتر از حدمعمول می باشد. علت آن این است که فولیکول های سطح تخمدان سبب افزایش آن شده اند.

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه