آزمایش معمول ادرار (کامل ادرار)
آزمایش معمول ادرار برای بررسی اختلالات ادراری و سایر اعضای بدن مهم است . این آزمایش رنگ و شفافیت و یا کدورت ادرار را ارزیابی کرده، PH و وزن مخصوص ادرار را نشان می دهد و همچنین پروتئین ، گلوکز و اجسام کتونی را تعیین و اندازه گیری می کند . به علاوه برخی از سلول ها مانند سلول های سفید و قرمز خونی و سلول های مفروش کننده مجاری ادراری نیز در آزمایش ادرار بررسی می شوند.
هدف از انجام این آزمایش شناخت بیماری های کلیوی و ادراری و هم چنین بسیاری از بیماری های سایر اعضای بدن است . در واقع پزشک معالج از طریق نتیجه این آزمایش عملکرد کلی بدن را ارزیابی می نماید. بیماران باید بدانند که نیازی به محدودیت رژیم غذایی و یا مایعات نیست، ولی باید از ورزش شدید پیش از انجام آزمایش خودداری نمود . نمونه ادرار باید بلافاصله به آزمایشگاه ارسال شود . در صورتی که این زمان بیش از یک ساعت طول می کشد، باید آن را در یخچال قرار داد . تفاوت های طبیعی در نتایج آزمایشات می تواند ناشی از رژیم غذایی ، استفاده از داروهای خاص ، زمان جمع آوری نمونه و عوامل دیگر باشد. مصرف آنتی بیوتیک ها و ویتامین ها می تواند سبب تغییر بوی ادرار شود . به علاوه مصرف انواع و اقسام داروها می تواند سبب تغییراتی از قبیل وجود خون در ادرار ، تغییر اسیدیته ادرار ، دفع قند ، دفع پروتئین و … گردد .
عوامل دیگری چون تب ، در معرض سرما قرار گرفتن ، فشار روانی و عاطفی ، ورزش شدید و نیز بیماری هایی چون هپاتیت ، دیابت ، فشار خون بالا و … سبب تغییراتی در ترکیب شیمیایی ادرار می شوند . از جمله این تغییرات می توان به دفع پروتئین از طریق ادرار اشاره نمود .
معمولا” قند در ادرار دیده نمی شود ، ولی ممکن است در بعضی شرایط طبیعی در ادرار یافت شود . گلوکز شایع ترین نوع قندهای ادرار است . وجود گذرای قند در ادرار می تواند ناشی از فشار عاطفی یا بارداری بوده و ممکن است پس از مصرف غذاهای حاوی کربوهیدرات (مواد قندی) بالا به وجود آید.
بیماران گرامی در زمان آزمایش ادرار حداقل باید به نکات زیر توجه نمایند :
1) از ورزش شدید پیش از دادن نمونه اجتناب نمایند، زیرا سبب عدم دقت نتایج حاصله می گردد .
2) استفاده از بتادین سبب پاسخ منفی کاذب در آزمون بررسی خون موجود در ادرار می شود .
3) عدم موفقیت در جمع آوری صحیح ادرار و دیر فرستادن نمونه به آزمایشگاه می تواند بر دقت آزمایش تاثیر بگذارد .