بيماری آسم و نقش باكتریها در بروز آن
پیام بهزادی، الهام بهزادی- گروه میکروبشناسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرقدس
آسم از گروه بیماریهای تنفسی است كه به دلایل مختلف در افراد انسان بروز میكند. اگرچه برخی از عوامل ایجاد كننده آسم در انسان كاملاً شناسایی نشده، اما با توجه به آمارهای گزارش شده از سراسر جهان، شمار افراد مبتلا به بیماری تنفسی آسم چیزی حدود 300 میلیون نفر برآورد شده است. تاكنون، درمان مشخصی برای بیماری آسم پیدا نشده و بیماری تنها از طریق كنترل علائم، مدیریت میگردد. از آنجایی كه بیماری آسم همراه با التهاب مزمن میباشد، در حال حاضر مطالعات زیادی بر روی گوناگونی عوامل میكروبی آسم در دست اقدام است.
بر اساس پژوهشهای صورت گرفته، افرادی كه به آسم شدید دچار هستند دارای آنتیبادی بیشتری علیه یكی از مهمترین عوامل ایجادكننده آسم یعنی باكتری Chlamydophila pneumoniae نسبت به دیگر افراد انسانی میباشند. حتی بنابر نتایج جدیدی كه از مطالعات بهدست آمده، درمان با آنتیبیوتیك میتواند نقش مؤثری در بهبود علائم آسم در افراد مبتلا به این بیماری داشته باشد. به طوركلی، سه میكروارگانیزم Chlamydophila pneumoniae، Chlamydophila psittaci و Chlamydia trachomatis از باكتریهای كوچك، گرم منفی و درون سلولی اجباری بوده كه هر سه سبب بروز بیماریهای تنفسی و ریوی در انسان میشوند.
Chlamydophila pneumoniae كه در كودكان و بزرگسالان ایجاد آسم میكند و علت آن تولید آنتیبادیهایی است كه علیه باكتری مزبور در ریه های این گروه از افراد تولید و ترشح میگردد. البته، این بیماری در بزرگسالان و مردان بیشتر دیده میشود. مهمترین عامل مستعد كننده آسم در افراد بزرگسال و بهویژه مردان، كشیدن سیگار گزارش شده است. بر اساس تحقیقات انجام شده، 55% افراد مبتلا به آسم ناشی از Chlamydophila pneumoniae، دارای آنتیبادی IgE اختصاصی علیه باكتری مزبور درریههای خود بودهاند. بهعلاوه، بیماران مبتلا به آسم ناشی از Chlamydophila pneumoniae، با مصرف آنتیبیوتیك از بهبودی قابل توجهی برخوردار شده و حتی در برخی از آنها علائم مربوطه كاملاً ناپدید شدهاند.
با توجه به نتایج مهمی كه در این ارتباط بهدست آمده، میبایستی پژوهشگران اقدام به شناسایی كامل عوامل میكروبی ناشی از آسم نمایند تا بتوان برای چگونگی درمان این بیماری، روشهای آگاهانه و قطعی را بهكار گرفت.
منابع
1) http://www.dddmag.com/news-Bacteria-May-Have-Role-in-Asthma-52411.aspx, 2011-05-23
2) Oba Y., Chlamydial Pneumonias, 2011-03-29
http://emedicine.medscape.com/article/297351-overview
http://emedicine.medscape.com/article/297351-overview#aw2aab6b4