علائم بالا بودن سطح کورتیزول در بدن چیست؟
حتما شما هم واژه کورتیزول را شنیده اید و از معایب بالا بودن این هورمون خبر دارید. هورمون کورتیزول نوعی هورمون بوده که نقش مهمی در مواجه با استرس در بدن دارد. اما کورتیزول فراتر از این ها بوده و در غده فوق کلیه ساخته می شود. بیشتر سلول های بدن گیرنده های کورتیزول را دارند به همین جهت است که میزان این هورمون در بدن بسیار مهم است. چرا که کاهش یا افزایش این هورمون می تواند شرایط بدن را تحت تاثیر قرار دهد. در صورتی که میزان این هورمون در بدن بالا باشد ، تاثیرات منفی بسیاری بر روی بدن می گذارد. پس تا این قسمت از مقاله با نقش این هورمون در بدن آشنا شدیم و دانستیم که این هورمون بسیار مهم می باشد. اگر می خواهید با نقش این هورمون در بدن آشنایی داشته باشید تا انتهای این مقاله با همراه باشید.
نقش هورمون کورتیزول در بدن
همانگونه که در بخش پیشین به آن اشاره شد هورمون کورتیزول از غدد فوق کلیه ترشح می شوند و به عنوان هورمون استرس شناخته می شود. کورتیزول در عملکردهای مهم بدن از جمله موارد زیر نقش دارد:
- تنظیم قند خون
- کاهش التهاب بدن
- تنظیم متابولیسم بدن
- فرمول سازی حافظه
در صورتی که میزان این هورمون در بدن بالا باشد می تواند تمامی عملکردهای نام برده شده را تحت شعاع قرار دهد و بالا بودن این هورمون با نام سندروم کوشینگ شناخته می شود.
علت بروز سندروم کوشینگ
بالا بودن سندروم کوشینگ می تواند به دلیل موارد زیر باشد:
- استرس مزمن
کورتیزول را با عنوان هورمون استرس می شناسیم.
- مشکلات غده فوق کلیه
اختلالات غده آدرنال می تواند سبب بالارفتن هورمون کورتیزول شود.
- مصرف داروهای استروئیدی
مصرف برخی از داروهای استروئیدی می تواند سبب بالارفتن هورمون کورتیزول شود.
- مصرف مشروبات الکلی و مصرف بیش از حد دخانیات به دلیل افزایش سطح کورتیزول
- افسردگی در موارد شدید
علائم بالا بودن میزان هورمون کورتیزول در بدن
بالا بودن سطح کورتیزول در بدن می تواند نشانه های زیر را به همراه داشته باشد:
- نوسانات خلقی
اگر مدام افسرده و غمگین هستید یا احساس خستگی دائمی دارید و یا احساس غم و تشویش می کنید ممکن است علائم غلبه کورتیزول بر سروتونین و دوپامین باشد.
- مشکلات گوارشی
در صورت بالا بودن سطح کورتیزول ممکن است احساس سوء هاضمه و دیر هضمی غذا داشته باشید.
- فشار خون بالا و بیماری های قلبی
ممکن است دلیل سطح بالای هورمون کورتیزول استرس بالا باشد. اگر سبک زندگی پر استرسی دارید باید بدانید که بیشتر در معرض بیماری های قلبی هستید.
- مشکلات خواب
در هنگام صبح میزان هورمون کورتیزول بالا می رود تا بتوانید بیدار شوید و هوشیار باشید. با این وجود افرادی که در آن ها غده فوق کلیه بیش از حد هورمون کورتیزول تولید می کند صبح ها میزان این هورمون در آن ها پایین می باشد.
- بالا رفتن وزن
متاسفانه بالا بودن میزان هورمون کورتیزول می تواند سطح اشتهای افراد به خوراکی ها چرب و شور را افزایش دهد. افرادی که میزان کورتیزول در آن ها بالا می باشد بیشتر از دیگر افراد ولع خوراکی های پرکالری و چرب را دارند.
- چین و چروک و پیری پوست
- احساس درد در ناحیه کمر
- افزایش عفونت ها به دلیل کاهش سیستم ایمنی
- رویش مو در صورت زنان
- نمایان شدن خطوط صورتی و بنفش روی بدن
اگر از علائم گفته شده در قسمت فوق تنها چند علامت هم تجربه می کنید می تواند نشان دهنده سطح بالای کورتیزول باشد. بهتر است سبک زندگی خود را تغییر داده تا سطح این هورمون را در بدنتان به حالت طبیعی برگردانید.
چگونه سطح کورتیزول را بدن کاهش دهیم؟
همانگونه که دریافتید سطح بالای کورتیزول می تواند مشکلات بسیاری برایتان فراهم آورد. از پایین بودن سطح انرژی گرفته تا افزایش وزن و ولع به خوراکی های پرکربوهیدرات. بنابراین لازم است سبک زندگی خود را تغییر داده و در جهت متعادل کردن این هورمون قدم بردارید. برخی از توصیه های بهترین آزمایشگاه غرب تهران در جهت بهبود میزان این هورمون به شرح زیر می باشد:
- مصرف کافئین را محدود کنید.
طبق تحقیقات 200 میلی گرم کافئین در طی یک ساعت می تواند میزان کورتیزول خون را تا 30 درصد افزایش دهد.
- ساعت خواب خود را تنظیم کنید. شب ها قبل از 11 بخوابید و صبح ها قبل از 8 بیدار شوید.
- هر روز ورزش کنید
ورزش می تواند سطح هورمون کورتیزول را در بدن کاهش دهد. هم چنین سطح هورمون دوپامین و سروتونین را افزایش دهد. این دو هورمون می توانند سطح استرس و اضطراب را کاهش دهد.
- قند خون را ثابت نگه دارید.
مصرف کربوهیدارت های ساده و انواع قندها می تواند تولید انسولین را به طور ناگهانی افزایش دهد. خوراکی هایی مصرف کنید که پروتئین بالاتر و چربی مفیدتر داشته باشد.
- به میزان کافی آب بنوشید.
- مکمل های کاهنده استرس استفاده کنید.
برخی مکمل های حاوی ویتامین ب و آنتی اکسیدان ها می توانند نقش مهمی در کاهش استرس داشته باشند.
- مراقبه کرده یا موسیقی آرام گوش دهید.