اهمیت تغذیه با شیر مادر
شیردهی با شیر مادر معمولاً به طور مستقیم از سینه مادر انجام می گیرد. تصمیم به شیردهی با شیر مادر تصمیمی شخصی است. بسیاری از کارشناسان متخصص در این زمینه قویاً شیردهی با شیر مادر را حداقل برای 6 ماه اول توصیه می کنند. بعد از تغذیه نوزاد با دیگر مواد غذایی باز هم توصیه به ادامه شیر مادر تا یک سالگی می شود. اینکه چند بار در روز شیردهی انجام گیرد بستگی به نوزاد و ترجیح نوزاد ( اینکه وعده های غذایی کم و مکرر را دوست داشته باشد و یا تغذیه طولانی مدت تر را ترجیح دهد ) دارد. این مورد با رشد نوزاد تغییر می کند. نوزادان تازه متولد شده در اغلب موارد هر دو تا سه ساعت یک بار شیر می خواهند. ولی از دو ماهگی هر سه تا چهار ساعت یک بار معمولاً طبیعی است. بعد از شش ماهگی هم هر 4 یا 5 ساعت شیردهی برای اغلب نوزادان کافی است زیرا مواد غذایی دیگر هم به نوزاد داده می شود. اگرچه تمامی این اعداد تقریبی هستند و شما و کودک تان منحصر به فرد هستید و تصمیم به شیردهی با شیر مادر کاملاً به خودتان باز می گردد.
نشانه های گرسنگی نوزاد
یکی از شایع ترین راه ها برای اینکه متوجه گرسنگی کودک شوید، گریه کردن است. دیگر نشانه ها به شرح زیر است:
- لیس زدن لب ها یا بیرون آوردن زبان
- تکان دادن سر و حرکت دادن فک، دهان یا سر برای پیدا کردن سینه مادر
- قرار دادن دستان در دهان
- باز کردن دهان
- مکیدن موارد مختلف
- سروصدا کردن و نق نق کردن

مزایای شیر مادر برای نوزاد
شیر مادر یک منبع غذایی غنی برای نوزادان است. یک ترکیب عالی از ویتامین ها، پروتئین و چربی است. یعنی تمام موادی که نوزادتان به آن نیاز دارد. همچنین در مقایسه با شیر خشک، به راحتی هضم می شود.
شیر مادر شامل آنتی بادی هایی است که برای مقابله با ویروس ها و باکتری ها کمک می کند. شیر مادر احتمال بروز بیماری هایی مانند آسم یا آلرژی را پایین می آورد. همچنین کودکانی که در شش ماه اول شیر مادر خورده اند، به احتمال کمتری به عفونت گوش، بیماری های دستگاه تنفسی و اسهال مبتلا می شوند. از سوی دیگر مراجعه کمتری به مطب پزشک خواهند داشت.
در برخی مطالعات نشان داده شده است که شیر مادر با آی کیو بالاتر کودکان ارتباط مستقیمی دارد. از سوی دیگر ارتباط فیزیکی نزدیک مادر یا نوزاد، تماس پوست با پوست و ارتباط چشمی همگی به ارتباط گرفتن نوزاد با مادر و احساس امنیت کمک بسیاری می کند. نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، به احتمال بیشتری مقدار وزن متناسب تری اضافه می کنند و دچار اضافه وزن نمی شوند. شیردهی با شیر مادر نقشی اساسی در پیشگیری از SIDS یا سندرم مرگ ناگهانی نوزاد ایفا می کند. مورد دیگر اینکه احتمال بروز دیابت، چاقی و برخی سرطان ها کاهش می یابد ولی نیاز به تحقیقات بیشتری است.
