شبانه روزی حتی جمعه ها و ایام تعطیل رسمی

سرطان سینه چیست؟

سرطان سینه، سرطانی است که در یاخته های سینه شکل می گیرد. سینه از اجزاء زیر تشکیل شده است: lobule ها (غدد سازنده شیر)، داکت (لوله های کوچکی که شیر را از lobule ها به نوک سینه می رساند)، بافت چربی و بافت ارتباط دهنده، رگ های خونی و رگ های لنفاوی. لوله ها و غدد سازنده شیر، دو ناحیه ای هستند که بیشترین نقش را در تولید یاخته های سرطانی دارند. در موارد نادری سرطان سینه در بافت های چربی نیز آغاز می شود که بافت های بنیادین هم نامیده می شوند. سرطان سینه ممکنست در غدد لنفاوی اطراف هم رخ بدهد، به ویژه غده هایی که در زیر بغل قرار دارند.

نشانه ها و علائم سرطان سینه

شاید شناخته ترین نشانه های سرطان سینه، برآمدگی یا جرمی در بافت سینه باشد. اگرچه بسیاری از زنان پس از این که برای پیدا کردن یک برآمدگی در سینه به پزشک مراجعه می کنند، باید از هر گونه تغییری در سینه یا نوک سینه خود آگاه شوند. برای انواع گوناگون سرطان سینه، نشانه های متفاوتی وجود دارد. مثلا سرطان مجرا (IDC) که در مجاری شیر تشکیل می شود، ممکنست برآمدگی مشخصی را در سینه سبب شود که بتوانید آن را حس کنید. سرطان lobular مهاجم (ILC) که در غدد مولد شیر بوجود می آید، ممکنست به ضخیم شدن سینه منجر شود.

هر نوع سرطان با یک سری از علائم همراه است که آگاهی از این علایم و نشانه ها، فرد را در تشخیص سریعتر این بیماری یاری می دهد.

سرطان سینه یكی از شایع ترین سرطان‌ها در میان زنان ایرانی محسوب می‌شود و سالانه 7 هزار زن ایرانی به این سرطان مبتلا می‌شوند. لذا با توجه به اینكه 70 درصد این بیماران بالای 5 سال عمر می‌كنند، اكنون حدود 70 هزار زن مبتلا به این بیماری در كشور داریم و این آمار كمی نیست! بویژه آنكه سن ابتلا به سرطان سینه در ایران 5 سال پایین‌تر از سطح جهانی است. در زمان حاضر به طور متوسط سن ابتلا به این بیماری در ایران بین 45 تا 55 سال است، در حالیكه این سن در كشورهای غربی بین 50 تا 60 سال است.
بیماری سرطان پستان مانند سایر بیماری‌های سرطان 4 مرحله اول تا چهارم دارد. مرحله اول آن كاملا” قابل علاج قطعی است. مرحله دوم و سوم، مرحله كلینیكی است كه بیمار باید تحت درمان‌های خاص و عمدتا” جراحی و شیمی‌درمانی قرار گیرد؛ اما مرحله چهارم زمانی است كه بیماری خیلی پیشرفت كرده است و كار زیادی برای آن نمی‌توان انجام داد.

زنان مبتلا به سرطان پستان ممکن است علائم یا وضعیت های غیر طبیعی در پستان مشاهده نمایند. در اکثر زنان این علائم تا زمان تشخیص نمایان نمی گردد. گاهی بعضی از علائم مشاهده شده در پستان ممکن است به دلیل سایر بیماریها بوده و ربطی به سرطان نداشته باشد. اگر نشانه ای در پستان مشاهده کردید که موجب نگرانی شما می باشد به پزشک مراجعه نمایید.

علائم رایج سرطان پستان شامل موارد زیر می شوند:

 ♦توده های جدید (بیشتر زنان به طور طبیعی دارای پستان های توده ای می باشند)، ضخامت در پستان یا زیر بغل .

♦ حساسیت نوک پستان ، ترشحات یا تغییرات فیزیکی (از قبیل فرورفتگی نوک پستان ، درد مداوم یا تغییراتی در اندازه و شکل پستان(

♦ تحریک پوست یا تغییراتی مثل چروک شدن ، فرو رفتن ، پوسته پوسته شدن یا چین و چروک جدید .

♦ گرمی ، قرمزی و تورم پستان همراه با بثورات شبیه به پوست پرتقال.

♦ درد پستان معمولا” از علائم سرطان پستان نمی باشد، ولی بایستی به پزشک مراجعه شود.

اطلاعات مربوط به گسترش سرطان سینه

طبق اعلام موسسه ملی سرطان (NCI)، از هر هشت نفر زن که به سن 80 سالگی می رسند، یک نفر از آنها در طول عمر خود مبتلاء به سرطان سینه می شود. این سبب می شود که سرطان سینه پس از سرطان پوست، به دومین سرطان در بین زنان آمریکایی مبدل شود. موسسه NCI برآورد کرده بود که در سال 2009، تعداد 192370 مورد جدید از سرطان های تهاجمی در بین زنان ایالات متحده رخ خواهد داد. در ایالات متحده از هر چهار مورد سرطانی که تشخیص داده می شود، یک مورد آن سرطان سینه است. اگرچه شیوع سرطان سینه در بین مردان بسیار کم تر است، با این حال هر ساله تقریبا 1700 نفر مرد آمریکائی دچار این سرطان می شوند. امروزه سرطان سینه یکی از موضوعاتی است که در رسانه های گروهی، بیشترین اطلاع رسانی در مورد آن انجام می شود. رویدادهای ملی وبین المللی مربوط به سرطان سینه به آگاهی همگان می رسد. بسیاری از ما کسانی را می شناسیم که قبلا” و یا به تازگی در جدال با سرطان سینه بوده اند. خوشبختانه در پژوهش های مربوط به سرطان سینه، پیشرفت هایی از بابت روش های درمانی جدید مبارزه با این بیماری بدست آمده است.

انواع سرطان سینه

انواع گوناگون سرطان سینه وجود دارد. برای تعیین بهترین شیوه درمان این بیماری، پزشک شما ویژگی های تومور سینه را مشخص خواهد کرد که شامل موارد زیر است: (1) آیا بیماری به فراتر از سینه هم گسترش پیدا کرده است؟ (2) نوع بافتی که سرطان در آنجا آغاز شده است، کدام است؟

آیا سرطان سینه گسترش یافته است؟

  •  سرطان سینه واقع در محل (غیر تهاجمی): یاخته های سرطانی در محل خاصی از سینه باقی می مانند بدون این که به بافت های اطراف، lobule ها یا داکت ها گسترش یابند.
  • سرطان سینه نفوذ کننده (تهاجمی): یاخته های سرطانی، مانع بافت های عادی سینه را می شکنند و از طریق جریان خون و غدد لنفاوی، به دیگربخش های بدن گسترش می یابند.

در کدام بخش از سینه، سرطان بوجود می آید؟

  • سرطان داکت: سرطانی است که در یاخته های داکت ها آغاز می شود (لوله هایی که شیر را از غده های شیری به نوک سینه می رساند). این نوع سرطان، متداول ترین نوع سرطان سینه است.
  • سرطان مجرایی در محل (DCIS): یاخته های سرطانی منحصرا در درون جداره داکت های شیری قرار دارند و از طریق دیواره های داکت به بافت های اطراف سینه گسترش می یابند. اگر جراحت های DCIS درمان نشوند، پس از گذشت مدت زمانی یاخته های سرطانی ممکنست داکت را بشکنند و به بافت های مجاور سرایت کنند و یک سرطان سینه تهاجمی را سبب شوند.
dcis range

  • سرطان داکت تهاجمی (IDC) : یاخته های سرطانی در جداره داکت رشد می کنند، دیواره داکت را می شکنند و به بافت های سینه حمله می کنند. ممکنست که از آنجا سرطان به دیگر بخش های بدن نیز گسترش یابد.
  • سرطان Lobular : سرطانی است که در lobule ها (غدد سازنده شیر) آغاز می شود. lobule ها به داکت ها متصلند که شیر را به نوک سینه می رسانند.

http://medicalimages.allrefer.com/large/mammary-gland.jpg

  • سرطان Lobular واقع در محل (LCIS) :این نوع سرطان در lobule ها آغاز می شود و معمولا از طریق دیواره lobule ها به بافت های اطراف سینه و یا دیگر بخش های بدن سرایت نمی کند. درحالی که این یاخته های غیرطبیعی بندرت تبدیل به سرطان تهاجمی می شوند، حضور آنها دلالت بر احتمال فزاینده ایجاد سرطان سینه در آینده است.
lobular carcinoma lcis

  • سرطان Lobular مهاجم (ILC) : سرطانی است که در lobule ها آغاز می شود، به بافت های مجاور حمله می کند و می تواند به بخش های دورتر بدن نیز گسترش یابد.
invasive lobular carcinoma ilc

  • سرطان سینه جنگجو (IBC) : یک نوع کمیاب و درعین حال تهاجمی از سرطان سینه است که می تواند اغلب در درون بافت های نرم سینه رخ دهد و سبب می شود که رگ های لنفاوی در پوست سینه، بسته شوند. نوع IBC ، 1 تا 5 درصد از سرطان ها سینه در ایالات متحده را به خود اختصاص می دهد و بیش از انواع دیگر سرطان سینه، زنان جوان را مبتلا می کند. بیماری Paget نوک سینه یک نوع کمیاب از سرطان است که در داکت های سینه (لوله های انتقال دهنده شیر) آغاز می شود و به پوست نوک سینه یا حلقه تیره اطراف نوک سینه سرایت می کند که ممکنست منجر به زبرشدن، قرمزی، خارش و یا سوزش پوست در این بخش ها شود.
  • تومور سرطانی سینه: نوعی از سرطان سینه است که در بافت های ارتباط دهنده از قبیل بافت ماهیچه ای، بافت چربی و یا رگ های خونی آغاز می شود. این نوع از سرطان سینه، کمیاب است. نمونه هایی از این سرطان شامل تومور phyllodes و angiosarcoma می شود.

برخی دیگر از انواع سرطان سینه اینها هستند: سرطان medullary ، سرطان مجرایی، سرطان mucinous ، سرطان papillary ، سرطان metaplastic ، سرطان adenocystic و سرطان سینه نگاتیو سه تایی.

عوامل خطر سرطان سینه


عامل خطر سرطان سینه هر چیزی است که احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. اما داشتن یک یا حتی چندین عامل خطر سرطان سینه لزوماً به این معنی نیست که شما به سرطان سینه مبتلا خواهید شد. بسیاری از زنانی که به سرطان سینه مبتلا می شوند، هیچ فاکتور خطر شناخته شده ای به جز زن بودن ندارند.
عواملی که با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط هستند عبارتند از:
جنسیت: زنان بسیار بیشتر از مردان در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند.
افزایش سن: خطر ابتلا به سرطان سینه با افزایش سن افزایش می یابد.
سابقه شخصی: شرایط سینه اگر بیوپسی سینه انجام داده اید که در آن کارسینوم لوبولار در محل (LCIS) یا هیپرپلازی آتیپیک سینه مشاهده شده است، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما افزایش می یابد.
سابقه ابتلا به سرطان سینه: اگر در یک سینه سرطان سینه داشته اید، خطر ابتلا به سرطان در سینه دیگر افزایش می یابد.
سابقه خانوادگی سرطان سینه: اگر مادر، خواهر یا دختر شما به سرطان سینه، به ویژه در سنین پایین تشخیص داده شد، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما افزایش می یابد. با این حال، اکثر افراد مبتلا به سرطان سینه هیچ سابقه خانوادگی این بیماری را ندارند.
ژن های ارثی که خطر سرطان را افزایش می دهند. جهش های ژنی خاصی که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهند، می توانند از والدین به فرزندان منتقل شوند. شناخته شده ترین جهش های ژنی با نام های BRCA1 و BRCA2 نامیده می شوند. این ژن ها می توانند خطر ابتلا به سرطان سینه و سایر سرطان ها را تا حد زیادی افزایش دهند، اما سرطان را اجتناب ناپذیر نمی کنند.

بیشتر بخوانید: ژنتیک و سرطان


قرارگیری در معرض تشعشع. اگر در دوران کودکی یا بزرگسالی از پرتودرمانی برای قفسه سینه خود دریافت کرده اید، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما افزایش می یابد.
اضافه وزن: چاقی خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد.
شروع قاعدگی در سنین پایین تر: شروع قاعدگی قبل از 12 سالگی خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد.
شروع یائسگی در سنین بالاتر: اگر یائسگی را در سنین بالاتر شروع کردید، احتمال ابتلا به سرطان سینه بیشتر است.
داشتن اولین فرزند در سنین بالاتر: زنانی که اولین فرزند خود را بعد از 30 سالگی به دنیا می آورند، ممکن است در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه باشند.
هرگز باردار نبوده است. زنانی که هرگز باردار نشده اند نسبت به زنانی که یک یا چند بارداری داشته اند بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند.
هورمون درمانی پس از یائسگی. زنانی که از داروهای هورمون درمانی ترکیبی از استروژن و پروژسترون برای درمان علائم و نشانه های یائسگی استفاده می کنند، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهند. خطر ابتلا به سرطان سینه با قطع مصرف این داروها توسط زنان کاهش می یابد.
نوشیدن الکل: نوشیدن الکل خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد.

پاسخ

سیزده − هفت =

مدت زمان مطالعه ۱۰ دقیقه